25 Eylül 2009 Cuma

Perişan Kurabiye

Pişerken mutfağınızı mis gibi tarçın kokuları sarsın istiyorsanız işte tam size göre bir kurabiye...Üstelik çok pratik şekil vermek yok,üzerine yumurta sarısı sürmek yok.Bütün malzemeleri karıştırıp Kopararak yuvarlaklamadan tepsiye yerleştiriyoruz.Kurabiyenin asıl tarifine bağlı kalmadığımı söyleyeyim.Şekeri 1 subardağı,kabartma tozunu 1 paket olarak değiştirdim daha güzel oldu..ama karar sizin.. afiyet olsun...
3 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 paket margarin
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı kuru üzüm
1 paket vanilya
4 su bardağı un önceden kızmış 200derece fırında rengi seğişesiye kadar pişiriyoruz..

23 Eylül 2009 Çarşamba

incili küpe ve mavi küpe

Yarın okullar açılıyor..Tüm öğrencilere ve öğretmenlere yeni eğitim yılında başarılar dilerim.

Haziran ayında yaptığım bu küpeleri paylaşmak istedim.Tel kıvırma tekniğiyle 0.8 mm lik telle iskeletini oluşturduğum küpelerin incilerini yada boncuklarını ince telle doladım.Tasarımı ise bana ait değil..10marifette pelinin yapmış olduğu küpelerin aynısını yaptım.Bakalım benimkileri beğenecekmisinz?

21 Eylül 2009 Pazartesi

mayalı hamurla haşhaşlı

Size Eskişehir-Afyon-Kütahyada çok bilinen haşhaşlının tarifini vermek istiyorum..Dikilide dövülmüş haşhaş olmadığından Eskişehir den getirdim..
Öncelikle dövülmüş haşhaşı sıvı yağ ile inceltiyoruz..İçine 3 ölçek toz şeker ve arzuy bağlı ceviz koyuyoruz.Aşağıdaki resimde ilk ve son hali var.Sonra mayalı hamurumuzu hazırlayalım.Bu mayalı hamur poğaça şeklinde de çok güzel oluyor yumuşacık,pastanede yapılmış gibi,içi yağlanıp açmada yapılabilir.
mayalı hamur için:
1 paket yaş maya
5 çay bardağıılık su
1/2 çay bardağı toz şeker
3 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı yoğurt
2 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un malzemelerimizi derin bir kapta karıştırıp yoğuruyoruz.Hamuru yumuşak olmalı.Kardığımız hamuru mayalanmaya bırakıyoruz.Ben temiz poşet geçirip 50 derece ayarlanmış fırında 20-25 dk mayalıyorum.Tarifi çok açıklayıcı yazıyorum inşallah sıkmam ama benim gibi sıfırdan başlayanların yararlanacağını düşünüyorum.


Hamur mayalandıktan sonra ellerimizi yağlayıp ceviz büyüklüğünde toplar koparıp açtırıyoruz ve içine haşhaşı sürüprulo yapıyoruz.Ruloyu büküp gül şeklini veriyoruz.Resimler açıklayıcıdır umarım..tepsiye dizdikten sonra elimizle kalan haşhaşlı karışımdan üzerlerine sürüyoruz.200 derece kızgın fırında üstleri ve altları pişesiye kadar tutuyoruz.Eğer çok pişerse kuruyabilir altlarının resngi değişince fırından alıyorum ben..
Haşhaşlımızın yanına çay demlemeyi unutmayın..... afiyet olsun..

20 Eylül 2009 Pazar

Bayramınız Kutlu Olsun...


Herkeze sağlıklı,mutlu bayramlar..Ben ve oğlum büyüklerin ellerinden küçüklerin tatlı yanaklarında öpüyoruz...Benim gibi kendi ailesinden ayrı bayram kutlayanların bayramınilk günü internette olması normaldir herhalde..Eskişehirden ayrı bayramı bayramdan saymıyorum..Bu bayram gidemedik inşallah öbür bayramlara...

Esra nın Bayram Tatlısı...






Bayram için yaptığım tatlıyı size yazmadan olmazdı değil mi?İşte tatlım...
hamuru: 2 yumurta
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı ceviz
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1,5 su bardağı şeker
7-8 tane kuru incir.(bir gece önce küçük parçalara bölüp suda bekletilecek)
Önce şekerle yumurtayı çırpıp diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.Oldukça kıvamlı bir hamur oluyor.Midi fırınlar için dikdörtgen borcama kaşıkla yaydırıyoruz.(resimde kare gözüküyor çünkü diğer yarısı yendi:))Çok ince oluyor ama kabaracak merak etmeyin.Yaydırırken kaşığı yağlayıpta yaydırdım daha kolay oldu.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40 dk pişiriyoruz.Kek gibi bıçakla yada kürdanla pişip pişmediğini anlayabiliriz.Kek pişip soğuyunca üzerini çatalla deliyoruz ve sıra kremasında...

kreması :2 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 çay bardağı şeker
1 yumurta
1 paket vanilya
Yarım paket margarin

Margarin hariç hepsini pişiriyoruz.Kremadan çok yumuşak hamur kıvamında oluyor.Sonra margarini ekliyoruz ve tatlımızın üzerine yayıyoruz.
üzerini ceviz ve tarçınla süsleyebilirsiniz... Afiyet olsun...